sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Joulu on taas, joulu on taas, korvista pursuu lauluu!

Kuva: Kittisak at FreeDigitalPhotos.net

Tällä ja edellisellä viikolla olen uppoutunut joulutunnelmiin. Olen äänittänyt muutaman joululaulun:

Himlen i Min Famn -coveri, johon Petteri Laakso teki jännän, uudenlaisen sovituksen

Mary Did You Know -coveri, sekä

ystäväni Jii Kovasen säveltämä ja laulama Lahjalista, johon itse laulelin stemmoja

Yksi on vielä "julkaisematta", kyseessä siis aivan uusi, hieno joululaulu, jonka lopullista valmistumista odotan itsekin jännityksellä!
Eräs ystäväni työskentelee muistisairaiden vanhusten hoitokodissa, jonne hän kutsui minut laulamaan joululauluja. Totta kai suostuin mielelläni. Pakkasin kosketinsoittimeni ja varauduin vinolla pinolla vanhoja, hyviä joululauluja, jotka varmasti olisivat vanhemmalle väelle tuttuja. Tunsin itseni oikein tervetulleeksi, joten tunnelma oli varsin otollinen. Kasasin soittimeni ja aloin laulaa Sylvian joululaulua, Maa on niin kaunista, Tuikkikaa oi joulun tähtösiä ja niin edelleen. Muutama hoitokodin asukas intoutui itsekin laulamaan, mikä oli tietysti mukavaa. Kaikilla tuntui olevan hyvä mieli, ja musiikista jaksettiin nauttia pitkään, vaikka päiväuniaika olikin jo käsillä. Musiikkiahan käytetään paljon muistisairaiden hoidossa. Esimerkiksi musiikin tohtori Ava Numminen on todennut näin: ”Alzheimer-potilaat pystyvät tunnistamaan tuttua musiikkia ja reagoimaan musiikkiin vielä taudin loppuvaiheessakin. Itselle miellyttävän musiikin kuunteleminen vähentää väliaikaisesti ahdistusta ja lisää kielellistä sujuvuutta sekä omaelämäkerrallisten asioiden muistamista.” Musiikissa on voimaa, niin kuin me kaikki tiedämme. Hoitokodin asukkaat eivät ehkä päiväuniensa jälkeen muistaneet koko vierailuani, mutta toivottavasti he olivat sen vuoksi hyvillä mielin edes hetken aikaa. Itselleni ainakin oli palkitsevaa käydä esittämässä tunnelmallisia lauluja ja kuulla eräänkin mummon ylitsevuotavat kiitokset yhä uudelleen ja uudelleen. Kuulemma keväällä voisi samaisessa paikassa esittää vaikkapa kevätlauluja – ei hassumpi idea, toteutan sen varmasti!

Kunnon flyygeli = parasta, mitä tiedän
Joulun ainoa varsinainen konsertti oli sitten viikonloppuna Turun Vanhalla raatihuoneella. Kyseessä oli perinteinen hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tulot ohjattiin Pelastakaa Lapset Ry:n kautta Gazan lapsille. Itse soitin tilaisuudessa pianoa bändissä, jossa mukana oli myös kitara, sähköinen pystybasso ja mandolini. Solistina lauloin kaksi biisiä, tilaisuuden järjestäjä Esa Pöyliön Pihakoivut pienen kyläkoulun sekä John Lennonin ja Yoko Onon Happy Christmas (War is over) -kappaleen suomenkielisenä versiona. Muita esiintyjiä oli myös pitkä liuta ja ohjelmisto ilahduttavan monipuolinen. Nautin täysin siemauksin koko illasta, vaikka toki oma esiintyminen etukäteisjännityksineen oli se sykähdyttävin hetki. Yleisö tuntui elävän mukana, ja ymmärsinkin, että kyseinen konsertti on monille jokavuotinen perinne, jonka myötä joulu saapuu. Ja meillä kaikilla oli nii-in muu-kaa-vaaa! Toivottavasti saan osallistua ensi vuonnakin tähän hienoon tapahtumaan.

Lava odottamassa esiintyjiä

Joulumieltä on siis sekä tuotettu muille että samalla hankittu runsain mitoin itselle. Mikäpä muukaan kyseiseen tehtävään soveltuisi paremmin kuin juuri musiikki? Oikein hyvää ja musiikintäyteistä joulua kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti